Saturday, June 23, 2007

Humanity Diversity

kalau nak bercakap/berkhutbah, kena respect humanity's diversity. ko bayangkan, kalau ko nak berkhutbah dengan menghina orang kafir, what non muslim gonna feel? macam islam ni menggalakkan keganasan pulak. actually, aku banyak benda boleh hujah... but aku tak nak.. nanti orang ingat aku ni michael foucalt the 2nd.

aku boleh cincang-cincang orang memperalatkan agama ni habis-habisan sebab they limit themselves to doctrines rather than question pertains to logic and humanity's diversity.

for example kata kan aku masa kecik mak bapak aku orang kuat agama tak suka aku kawan dengan cina sebab diorang kafir... that's racism. ada ker Tuhan suruh buat camtu or like, the very subtle thing macam my chinese neighbour bagi limau or angpau dalam beg bapak aku terus campak katanya cina makan babi and thus plastik beg tu babi... thats subtle racism.

nota : situasi di atas adalah fantasi sahaja - harap maklum!

sebab tu kadang-kadang ko kena mentelaah agama dalam-dalam. but, you can't apply whatever you learn to others. sebab tulah asyik perang sana sini just because every religions on these earth termasuk islam, yahudi or kristian are competing sapa hold the truth, sapa masuk syurga semua. walhal it doesnt make any sense.

kalau ko nak tau in philopshy, you will see a pattern on how certain people use religion as a power to control not to embrace. ada je golongan rajin baca buku agama, pastu nak ceramah berapi-api... padahal takat baca je... tak berguru pon. mmg aku meluat gila babi. sebab tu diorang ni mmg takleh pakai, kalau setakat nak quote dr Al Quran and Hadith pastu tafsir ikut pala otak sendiri.

kalau ko belaja bab religion, to be specific world religion, there is a pattern semua sangkut paut and the only thing u see... it says, Men controls the world. ntahlah aku baru nak mendalami sikit bab-bab camni. i think because i don't limit myself to one aspect.

Tuhan tak suruh ko berzikir 24 jam so u can gain pahala, God wants you to lead the world, for a great place, a transition, a struggle, for a happy life, and the unknown rewards are only God mysterious works. kalau aku dok rumah, berzikir sampai tak ingat nak buat benda lain , but at the same time neglect the fact, aku kena berusaha untuk memajukan agama aku, thats pitiful. kalau banyak ilmu agama but fail to deduce reality and try to make a connection between religious values and world values, payah ler macam tu.. korang yang sibuk berzikir tapi tak berdakwah , apa cerita?

Zikir ni macam bawang goreng atas nasi goreng, memanglah bawang goreng tu sedap terutamanya bagi mereka yang takde makanan, tapi hakikatnya bawang goreng adalah penghias kepada nasi goreng, itulah hakikat dakwah, berdakwah tu macam nasi goreng, manakala berzikir tariqat itu macam bawang goreng, mengerti??

Bila korang buat amalan ugama tapi tidak menghubungkan diri dengan masjid,dengan masyarakat maka amalan korang macam air mustrakmal, suci tapi tidak menyucikan… korang kena jadi air mutlak, suci lagi menyucikan..

if cina mati diorang buat gendang-gendang and stuff like that kat tengah-tengah jalan and we muslim condem that solely cause diorang tu KAFIR and masuk nuraka. sedang kan nabi pon nangis tengok yahudi mati. but bila kita buat aktiviti-aktiviti islamik, maka secara automatic kita gerenti masuk syurga sebab kita perasan kita adalah kunun-kunun orang yang sentiasa dalam kebaikan.

you can't conclude they commit sin and terus masuk nuraka just because they have different views... that's BAHLOL namanya. Islam tidak menyuruh manusia supaya ragu-ragu (tanpa asas) setiap masa dan berada dalam tahap neglecting and forgetting the fact on how merciful God is.

"No one has the right to judge anyone." Semua manusia (Islam & non-muslim) adalah ciptaan Allah & Allah kasih kepada semua manusia yang di ciptaNya. DIA (Allah) memberi peluang kepada semua manusia untuk mengenalNya selagi hayat dikandung badan. Ini adalah sifat Rahman Allah kepada manusia. Kita tidak tahu bila seseorang non-muslim boleh berubah hati menjadi seorang muslim...sehinggalah di saat akhir hayat si non-muslim (muslim, kalau sudah memeluk Islam) tersebut. Oleh itu, hormati & sayangilah semua manusia selagi mereka (manusia itu) menghormati agamamu (Islam), walaupun mereka bukan beragama Islam. Kita (the muslims) tiada hak untuk menghina orang-orang bukan Islam, lebih-lebih lagi kepada orang-orang bukan Islam yang kita tidak pernah berdakwah kepada mereka. Hanya Allahlah yang lebih mengetahui penghabisan siapakah yang lebih baik/mulia, ke neraka atau ke syurga manakah seseorang itu akan berdiam di akhirat kelak!

Manakala, sifat Rahimnya Allah adalah khusus untuk orang-orang Islam di akhirat kelak. Manusia yang telah menunaikan hak Allah (yakni menjalankan tanggungjawab sebagai hambaNya) akan merasai nikmat balasan baik di akhirat yang tiada tolok bandingnya... SubhanaAllah...

1 comment:

chiviL deviL said...

setuju...

smtms naik muak dgn ppl yg bekobar citer pasal agama sdgkn diri sdri tunggang langgang sembahyangnya and juga fahamannya (not just muslims...non muslims pun ramai yg kedak tok!!!)...

blh say, hipokrit sbb, kununnye, kalo smbyg tetiap waktu yg ditetapkn (sunday for non muslims yg beragama kristian ~ i dare not comment on the muslims. not my right!)... makanya, dah cukup alim...

but amalannya sikda. how sad, kluar jak dr gereja, mula la mengata, molah jaik etc...

wahh~ ten commandments never teach us to say bad things abt others or berpransangka buruk..

and yes... berfikiran and bertanggapan buruk ttg agama laen.

geram ~ if ada ppl yg doesnt know anything abt christianity, sewenang-wenangnya said whtever the want. eg...owhh... agama diorg tak kisah diorg pakai dedah2... tak kisah diorg tido sekatil even b4 married. hello... wht u see in tv bukan lah perkara yg betul. n not smua mat salleh tu christian. most of them, esp in US are Jewish... and ramai yg pagans (takde kepercayaan)...

it hurts... but at the same time... same goes to christians yg ckp mcm2 pasal agama laen without knowing the facts. like, eg, knp dlm islam dibenrkn kawen 4? why diorg smbng 5 waktu? and why hindus have many gods...?

b4 u jump kpd mana2 conclusions... do some research or ask...politely pada yg tau... then only u know why. n kalo dah tau, jgn pertikaikan. tht's their believes....

aku suka post tok..

sorry emosional krkrkrkr...