Thursday, June 28, 2007

Marilah menghargai barang mainan dan berkongsi bersama anak jiran

Kisah ini berlaku di negeri IS-KETAM-BOLA

Abdul Wahub ada seorang anak yang bernama Suleiman Akhlaken.
Suleiman baru berusia 6 tahun. Tapi dia sangat petah bercakap.

Abdul Wahub teramat sayang akan Suleiman dan menjaganya seperti menatang (bukan binatang ckp bahasa ganung) minyak yang penuh. Segala kemahuannya dituruti.

Al Maklumlah, anak lelaki sulung seorang.

Hari2 Suleiman akan suruh Abdul Wahub belikan barang permainan. Oleh kerana beliau seorang hartawan yang kaya dan jutawan, takde la masalah utk dia beli kan anak dia.

Sampai lah satu hari, Abdul Wahub pergi ke store rumahnye untuk mengambil barang lama. Dah lebih 6 bulan dia tak pegi store sebab orang gaji je yang kemas and jaga store.

Bila dia bukak pintu store, habis semua barang jatuh ke atasnya. PENUH dan padat rupanya store rumah dia. DIPENUHI barang2 mainan si Suleiman.

Isk..isk..isk……pening kepala si Abdul Wahub sebab dia ingat kat bilik Suleiman je dah penuh barang mainan. Rupenye kat store pun dia buat personal storage barang mainan dia.

Maka, terpikirlah dia betapa banyak nye barang mainan Abdul Wahub. Dah lah tu..tak pernah main pun..masuk store jeeee…..Nak buat apa mainan banyak2 ni? Nak bagi kat adik, si Suleiman ni dah takde adik. Ye lah, mak Suleiman ni, si Enon tak nak beranak lagi dah..nak jaga badan katanye…

So dia pun panggil lah si Suleiman, untuk menerangkan masalah ini.

Abdul Wahub, “ Sulei, aboh tengok banyok doh barang mainang mung…penuh habih ghumoh kite. Store pung dok muak doh?”

Suleiman, “Alaa….aboh…tu semua doh beh doh…doh lame….doh bughok, outdated kate orang kolumpo”

Abdul Wahub, “ Ginilah Sulei. Aboh sujjeh (suggest) kita dok yoh beli lagiloh mainang banyok2 ning. Bazir. Paka hok ade2 dulu. Nok banyok2 nok wak mende? Nanti bile2 kite gi tamboh lagi deh? Hok ade tu pung, bukangnye nok share ngang jirang….”

Dengan selamba si Suleiman mematahkan kata2 bapanye..,” Alaaa..aboh ning…same le kite…aboh ngan Sulei dua2 nak benda lebih, tapi dok paka…dok share pung ngan kitorang”

Abdul Wahub,”Mende pulok? Nok bende lebih, tapi dok paka? Aboh ada satu bini je. Mok mung tu le..Nok share kemende?”

Suleiman, “ Ish..ke situ pulok….aboh tu, gi sejid (masjid) dengor kulioh agama, bace buku agame, bace kitak (kitab), bace kur ang (al quran), bace hadith, tgk al kuliyyah dan macang2 lagi sebab nok tamboh ilmu. Banyok doh ilmu aboh, tapi Sulei tengok aboh macang tu jugok. Dok buak pun hok ilmu2 tu suruh.. Doh guane? Aboh nok sipang (simpan) sapa bile? Syok kumpul ilmu, tapi dok amal hok ade2 ..dok buleh gitu aboh…."

GULP………terkedu Abdul Wahub. Memang benar kata anaknye…….Sungguh banyak ilmu yang dia dapat dari pembacaan dan pembelajaran.Tapi berapa peratus yang dia amalkan? Addusss……..

Contoh ilmu si Abdul Wahub:
1. Mengumpat itu HARAM dan berdosa serta menghapuskan amalan kebaikan.
Maka jauhilah mengumpat.
Kalau terbuat – Istighafar, mintak maaf

2.Haram melambat2kan solat dengan sengaja seperti tengok tv, berbual, bekerja
Maka solatlah awal waktu
Kalau terlewat, bila teringat2, cepat2 istighafar dan bersegeralah

3. Tengok perempuan (muka, mata, bibir, hidung, dada dan buah-buahannya, belakang, rambut, bontot, kaki, tangan, perut, tudung) Semua tu menghapuskan amalan kebaikan
Maka bila tertengok, or tersengaja tengok, beristighafarlah cepat2….dan berpalinglah, serta beringatlah akan siksa Allah segera…

4. Tengok TV( Drama, Movie , rancangan hiburan, iklan – yang ada unsur2 dedah aurat, menjolok mata, lagha, dunia, perempuan cantik, lucah, lalai, leka)
Semua tu dah terang-terangan berdosa.
Maka elakkanlah dari melihat rancangan2 yang tak memberi faedah, malah berdosa pula.

5. Dengar lagu (Suara2 lunak datin2 dan dato2 yang menyanyi, lagu memuji paras rupa dan kecantikan wanita, lagu2 ghairah, lagu2 cinta kepada bukan isteri , ibu, ayah, nenek, datuk, kakak, abang, adik atau anak.)
Semua tu nyata dan jelas dosa.

6.Pergi majlis hiburan, berkaraoke, campur gaul lelaki perempuan tidak berbatas, kata2 manis perempuan, IM, YM dan chatting.

7. Isteri tak pakai tudung. Minyak wangi menusuk hidung lelaki lain, lipstick merah menyala.

Itu baru 7 ilmu…banyak lagi ilmu Abdul Wahub yang simple2…dan ilmu yang berat2 pun banyak…

Tapi tak satu pun dalam yang tujuh ni Abdul Wahub buat…Sibuk nak baca kitab lagi, nak carik ilmu lagi..hadith lagi, jejak rasul lah….Tapi yang memang dah ada…..tak amalkan…..Nanti ILMU tu akan memakan diri sebab tak di amalkan. ngap..ngap..ngap..

Apakah jenis peringatan lagi yang Abdul Wahub dan kawan2nye yang duk tengah membaca ni nak??(termasuk aku..aku la kawan abdul wahub) Aku pun samaaaaaa……Aku punnnnn….. Apa yang payah sangat nak paham dan buat?? Itulah….selagi tiada hidayah dan taufiq dari Allah….
Selagi itulah Syaitan akan bermaharajalela dan menipu kita…. Cam mana nak dapat hidayah Allah supaya diberi kekuatan?? kena ada 2 benda iaitu KEINGINAN dan PENGORBANAN..

Marilah….marilah….marilah…bersama mengamalkan ILMU supaya dapat menambah ketakwaan dalam diri dan menaikkan IMAN…

Jangan tunggu lama2…….

p/s – aku yang sedih sebab ramai orang di sekeliling abdul wahub meremehkan peringatan-peringatan ‘picisan’ seperti ini (mungkin) ? Adakah Suleiman akan meminta barang mainan baru tanpa menghargai barang mainan lama? Dan adakah dia akan berkongsi mainannye bersama rakan2 sejiran?

.......adakah akan bersambung di episod akan datang?? yaa..akan bersambung mengenai KEINGINAN dan PENGORBANAN..nantikan..insyaAllah kalau aku belum menjadi mayat dalam masa terdekat..ohhh...

5 comments:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy cheap softwares, [url=http://firgonbares.net/]adobe software list[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] 2009 Mac Retail all adobe softwares
adobe photoshop elements 5 for mac [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs for mac[/url] buy cheap adobe software
[url=http://firgonbares.net/]9 Pro Extended Mac[/url] student discount on microsoft office 2007
[url=http://firgonbares.net/]autocad trial version[/url] Finale 2009 FileMaker
adobe photoshop cs3 [url=http://firgonbares.net/]agent office software[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy photoshop actions, [url=http://sunkomutors.net/]Deluxe 2009 Mac[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] print buying software academic discounts on software
shop sales software [url=http://sunkomutors.net/]free filemaker pro 9 templates[/url] gold price software
[url=http://sunkomutors.net/]filemaker pro database template donations[/url] discount software discount game
[url=http://sunkomutors.net/]buy reason software[/url] free academic software
discount software ms [url=http://sunkomutors.net/]le logiciel coreldraw[/b]

Anonymous said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]store location software, [url=http://bariossetos.net/]buy photoshop filters[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] windows xp activation crack commerce store offers software products from
city software store [url=http://vonmertoes.net/]shop elements software[/url] price book software
[url=http://bariossetos.net/]educational software games[/url] buy payroll software
[url=http://vonmertoes.net/]windows vista vs windows xp[/url] 12 Pro Retail
adobe software retailers [url=http://bariossetos.net/]Version Retail Price[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]where to buy macromedia, [url=http://murudobaros.net/]purchase word software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]retail store design software[/url] office 2009 software macromedia com software dreamweaver
manager software canada [url=http://murudobaros.net/]microsoft oem software[/url] discount vista software
[url=http://murudobaros.net/]buy microsoft office 2007 software[/url] www academic software
[url=http://murudobaros.net/]kaspersky free[/url] software shop co
nero essentials [url=http://murudobaros.net/]instructions for adobe photoshop cs3[/b]

Anonymous said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]college software discount, [url=http://vonmertoes.net/]adobe photo album software[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] photo software to buy student discount softwares
themes for windows vista [url=http://bariossetos.net/]buy microsoft office 2003 software[/url] buy cheap software
[url=http://vonmertoes.net/]licensed software office[/url] buy retail software
[url=http://hopresovees.net/]used software store[/url] microsoft software for sale
animation software to buy [url=http://vonmertoes.net/]microsoft sql server software[/b]